Tags

, , , , , , , ,

(English version here)

Snart har du sett aller siste episode av Borgen. Birgitte Nyborg er borte for godt. Heldigvis finnes det mer Sidse Babett Knudsen å fordype seg i på internett.

To ease the parting pain: Noen lange Sidse-intervjuer, kuriosa, fashion shots og filmtips – samt for spesielt interesserte: et girl crush extended version bonus track.

1. BORGEN REVISITED

Du kan jo begynne med å se bakomfilmen fra sesong 2.


Mye Borgen, lite fru Knudsen, men et fint og konstituerende sitat mot slutten: “Jeg skal selv bestemme hvem som kommer inn hos meg”. Det finnes lite Sidse Babett Knudsen up close and personal på internett. Jeg kommer tilbake til det.

Borgen er eksportert til 60 land (jeg kommer tilbake til det også), og har vunnet flere priser. Så glade ble Adam Price og co da de vant BAFTA. Sidse Babett har fin kjole – og noe på øyet:

Etter prisoverrekkelsen drar de hjem til Danmark, og Sidse Babett gjør et sjeldent BAFTA-intervju med Aftenshowet på DR. (Før dette finnes det ca ingen live on tape-intervjuer med henne. Etterpå finnes det mange):

SBK Aftenshowet 2

Borgen-skuespillerne er skuespillere, og skulle ikke ønske at de egentlig styrte Danmark.  Det slo Ekstrabladet fast i desember 2012. Her fra pressemøtet ved lanseringen av sesong tre. (Syntes du det var gøy hvordan Sidse Babett Knudsen på klippet ovenfor liksom føder tankene i det hun sier dem, stirrer lenge ut i luften og vifter med armene, kommer du sikkert til å sette pris på dette klippet også):

2. Statsminister på Europaturné 

Sidse Babett Knudsen vil gjerne være skuespiller, men ikke kjendis. Ettersom Borgen tar av ute i verden, må hun likevel ut på promoturer. Hun blir stilt mange rare spørsmål: Ble Helle Thorning-Schmidt statsminister på grunn av Borgen? Er Borgen en suksess fordi den handler om en kvinne? Hva må til for at det skal bli en fjerde sesong? osv. Selv føler hun seg ferdig med hele Birgitte Nyborg, og drømmer om å jobbe i utlandet eller spille i et kostymedrama.

Først drar hun til Frankrike. Unge Knudsen bodde fem år i Paris og studerte improvisasjonsteater. Slik ble hun så pen på fransk:

I februar 2013  tar Sidse på seg sin skotskrutete dress og drar til Skottland. Der tror de at hun er statsminister i Danmark:

Sidse BBC

Sidse snakker om skandinavisk drama på BBC

Skottene er ville, og stiller mange spørsmål om skotsk politikk. What do you think about scottish independence? Litt skuespillertalent kommer godt med.

I Edinburgh lar de the female deputy PM intervjue henne:

sbk deputy pm

Toppmøte i Edinburgh. Deputy PM Nicola Sturgeon fikk signert DVD.

I Belgia i mars tror de også at hun er statsminister i Danmark. Fru Knudsen møter bl.a. en trafikkminister, en spindoktor og en journalist. Alle snakker veldig belgisk om politikk. Sidse har en oversetter i øret og ser pen ut.

SBK Reyers Laat

Reyers Laat. Programlederen avslutter ved et uhell med å kalle henne for fi**e.

De skandinaviske intervjuene er morsommere. Dette er min favoritt. Meyerheim sier han har prøvd i årevis å få henne med på showet sitt. Det går til slutt i boks etter at han møter henne på en privat fest høsten 2012. De snakker om hennes oppvekst i Afrika, om hennes ekstrajobb som pengeveksler, og høydepunktet er da han viser til noen gamle avisoppslag og uttaler:

Ordet sexsjikane er jo klebet til din krop

SBK Meyerheim

Talkshowet Meyerheim, der Sidse Babett Knudsen én gang for alle får avkreftet at hun er utsatt for sexsjikane, men forteller at ikke-sjikanøren var en norsk regissør.

Og så, etter at nordmenn og kanskje noen svensker har ventet i årevis, kommer hun endelig til Skavlan. Slik ser man ut når Fredrik spør om det er “Hollywood neste”:

3. “SJEKK STILFORVANDLINGEN!”

Vi forlater Borgen, og er kommet til bloggpostens mest tabloide hvileskjær. Slik pleide Sidse Babett Knudsen å se ut på fest før i tiden (bildet viser to av de mer heldige antrekkene):

SBK rare klær

Screenshot fra billedbladet.dk

Slik ser hun ut på fest nå (klikk for galleri):

RØD KJOLE: Tatt like før Borgen ikke vant Emmy, hentet fra http://www.zimbio.com
GULLKJOLE: TVFESTIVAL i MONACO 2012 (der Sidse skulle sitte ved siden av prins albert, men kom for sent)
ROSE KJOLE: BAFTA
SVART KJOLE: NEIDA, IKKE FRA EN FEST, MEN ILLUSTRERER POENGET. BILDE FRA FIN FILMSTJERNESERIE HER.

Ikke spark den nye stylisten.

4. Flere talenter

Fru Knudsen har vært kjent i Danmark siden debutfilmen Lets get lost fra 1997. De fleste nordmenn kjenner henne bare som Birgitte Nyborg, men hun kan også synge:

..tulle med språk:

…og være silly:

SBK kylling

Fra Drengen de kaldte kylling, en rar barneserie som ligger ute på dr.dk. Sidse har wienerpølser i utringningen, marshmallows i nesen og mimer til Grease.

Hun kombinerer de tre overstående talenter i Søren Østergaards internationale tivoli varieté (ca 2006):

5. Sidse Babett Knudsen Backlist

Du må se mer av Sidse Babett. Mye av katalogen hennes finner du på http://www.gucca.dk, på http://www.cdon.no og på Netflix. Mine tre på topp:

1. After the Wedding. Oscarnominert. Mads Mikkelsen. Bryllup og dødsfall. Kurt Wallander er med. Say no more. Denne ligger på norsk Netflix.

2. Let´s get lost. Improvisert pre-dogme kultfilm som ikke handler om noe, men som likevel handler om alt. Veldig unge Sidse er blitt dumpet av en ikke så kul fyr, og demonstrerer sjalusi. Filmen fikk mange priser, og Sidse debuterer med en kjent scene om oralsex:

3. Blå Mænd. Sidse Babett Knudsen spiller lesbiske Lotte som jobber på en gjenbruksstasjon, og har altfor god fantasi. Overraskende bra til å være idiotisk komedie, og ligger på Netflix. Blooper:

I tillegg kan du se Den eneste ene, der Sidse er vakker, og kanskje Parterapi, der hun ca spiller seg selv.

6. Girl crush extended version bonus track

Et kort appendix. Sidse Babett Knudsen snakker aldri om sitt privatliv i det offentlige. Hvis hun blir spurt, sier hun bare “I never discuss it”, som her. Helt akseptabelt, men ikke så vanlig, og ikke helt gjennomførbart.

Til danske Berlingske Tidende sa hun for noen år siden noen kloke ting om privatliv, i en sak de gav tittelen “-Jeg er utryg ved kernefamilien”. Journalisten tar seg også tid til denne homospekulative refleksjonen, som kunne vært hentet rett fra 80-tallet (og som er feil, ettersom hun har et barn):

For det er en undren, som ind imellem bliver luftet: Hun er smuk, vittig og intelligent. Hvorfor har hun så ikke mand og børn? Måske fordi tanken skræmmer hende. Eller i hvert fald ikke tænder hende.

Da bør man kanskje heller spørre internett, selv om crowdsourcingen er litt tynn i dette tilfellet.

Gay-o-meter-SBK

Eller man kan lete etter små ord helt ned i et karaokespørsmål i et intervju om musikk på Gaffa.dk eller et sitat fra The Big Issue:

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Det må næsten blive sådan noget, hvor en meget gammel fuld mand synger om sin kærlighed til en ung kvinde.

She added that she fell in love with Liz Taylor and Vivien Leigh when she was very young, “glamorous women with twisted souls, big passions, big dreams and lies.

Vel, luelesbene synes ikke det er så viktig, de bare:

Sidse Babett, den var til deg!

Linda P synger Sex is on fire på Zulu Awards 2012. (Og her er det de siste sekundene som er poenget)

Advertisements